Je hebt waarschijnlijk wel eens van de term Internet of Things (IoT) gehoord, maar wat betekent dit eigenlijk? IoT is de onderlinge verbondenheid van alledaagse objecten en machines met het internet door middel van automatisering (microchips, sensoren, enz.), Waardoor levenloze items gegevens kunnen uitwisselen en kunnen communiceren met andere verbonden objecten.
Betrokkenen in de branche voorspellen dat IoT de productie zoals we die kennen zou kunnen veranderen door elk voorheen niet-gekwalificeerd element van activiteiten te volgen en te meten. Lees meer over alles wat u moet weten over IoT en de (contract-)verpakkingsindustrie, inclusief wat er nu actueel is, hoe bedrijven innoveren en een vooruitzicht op de toekomst.
Internet of Things is ook wel bekend als Industrial Internet of Things (IIoT) en is met name van toepassing op de verpakkingsindustrie. De onderlinge verbondenheid van machines en materialen – en het delen van real-time gegevens. Dit kan de efficiëntie en de evolutie van de productie drastisch beïnvloeden. Bijvoorbeeld; een volledig geautomatiseerde productievloer voor waar elk artikel en elk apparaat real-time gegevens uitwisselt, waardoor een gestroomlijnde operatie ontstaat met zeer weinig behoefte aan personeelstoezicht.
IoT is op drie verschillende manieren van toepassing:
Zoals bij de meeste bedrijven, is de kans groot dat je al elementen van het IoT hebt geïmplementeerd. Uit een studie van “Bsquare” uit 2017 bleek dat 77% van de fabrikanten momenteel een Industrial Internet of Things-oplossing heeft. 98% van hen vindt hun oplossingen tussen “zeer” en “enigszins” belangrijk voor operaties.
De meeste bedrijven hebben hun Computer Numerical Control (CNC)-machines en productiesystemen met elkaar verbonden. Naast het vergroten van de klantbetrokkenheid en loyaliteit zijn er talloze andere mogelijkheden om activiteiten via het IoT en de verpakking te stroomlijnen.
Een ander belangrijk gebied voor het potentieel van IoT is het magazijnbeheer. Door connectiviteit en digitale nauwkeurigheid kan het de last van personeelstoezicht verlichten en de efficiëntie verbeteren.
Er zijn veel mogelijkheden om robotautomatisering te gebruiken bij magazijnactiviteiten in alle industrieën. Neem bijvoorbeeld de voedselindustrie. Robots kunnen gevaarlijke taken voor werknemers minimaliseren en het risico op besmetting verminderen.
Een robotautomatisering van uw verpakkingslijn kan de kosten verlagen en de output verhogen. Bovendien kunnen verbonden robots met behulp van het GTP-model (Goods to People) het magazijnpersoneel helpen door artikelen op basis van real-time gegevens via het IoT automatisch op te halen en te verplaatsen.
Magazijnvoorraad is een van de belangrijkste manieren waarop het IoT naar verwachting een revolutie teweegbrengt in de bedrijfsvoering. Voorraadbeheer is notoir een uitdaging, vooral als het gaat om online bestellingen.
Maar met het IoT kunnen verschillende systemen gegevens en inventarislijsten delen. Geautomatiseerde systemen en sensoren verminderen of elimineren de noodzaak voor werknemers om items handmatig te tellen of scannen.
Vanuit een breder perspectief worden gegevens van verkooppunten gedeeld met magazijn- en productiegegevens, wat de uitvoering van bestellingen versnelt, meer gepersonaliseerde service aan klanten biedt en bedrijven een inzicht van onschatbare waarde geeft in consumentengedrag.
Vraag het aan Amazon (Alexa) of Google (Home) – slimme huizen zijn tegenwoordig de populairste trend. Maar kan deze technologie zich vertalen in productie? Absoluut.
Slimme huizen gebruiken IoT om temperatuur, beveiliging en de functionaliteit van apparaten te beheren. Slimme magazijnen kunnen dat en meer doen via kunstmatige intelligentie (AI) en andere verbeteringen.
Magazijnen met aangesloten systemen kunnen de temperatuur voor gevoelige producten beheren; het kan lichten dimmen of helderder maken; start Lock-down als er een beveiligingsrisico is – en houd toezicht op de inventaris. Werknemers hebben toegang tot automatisch gegenereerde rapporten via tablets of gebruiken een smartwatch om problemen in de Supply Chain te beheren.
Hoewel het zich nog in de beginfase van de ontwikkeling bevindt en uitdagingen op het gebied van gegevensbeheer moeten worden aangegaan, wordt op lange termijn voorspeld dat slimme magazijnen een enorme impact zullen hebben.