Inzetten op innovatie door middel van een mini-load systeem, robotisering en automatisering

28 november 2022, BY NA-NOMI

De logistieke sector vraagt meer en meer om innovatieve arbeidsprocessen. Technologische ontwikkelingen dragen hier vaak aan bij. Ze verbeteren processen en verminderen de kans op fouten. Daarom maken wij al graag gebruik van autonome robots. Denk aan transportsystemen, een miniload oplossing en sorteermachines. Hiermee reduceren we de kosten van replenish-, sorteer- en verpakkingsproces. Maar robotisering gaat tegenwoordig verder dan dat. Ook de meer intelligente taken kunnen we steeds vaker aan robots overlaten.

Intelligente robots nemen onze taken over

Er is steeds meer mogelijk als het gaat om automatisering van werkprocessen. Robots pakken zelfs de meest intelligente taken op. Bijvoorbeeld het inpakken van displays. Door de robots af te stellen met behulp van geavanceerde softwareprogramma’s zijn we in staat dit inpakproces voor een verscheidenheid aan klanten te verbeteren. Dit resulteert in minder foutgevoeligheid, een automatisch inpakproces en ergonomisch verantwoorde werkomstandigheden voor onze eigen medewerkers. Ook vergroot het de veiligheid op de werkvloer.

Zo werkt het:

De robot zorgt ervoor dat de display gevuld wordt met de juiste hoeveelheid artikelen. Blikken, Six packs en zelfs flesjes. Het voordeel hiervan is dat veel displays van verschillende merken dezelfde afmetingen hebben. We hoeven de software slechts een enkele keer af te stellen. De machine maakt bovendien gebruik van ‘’Deep Learning’’. Hierdoor kan de robot verpakkingsmateriaal gaan herkennen en blijft de robot zich ontwikkelen om het werk steeds beter te doen.

De voordelen van robotisering in de verpakkingsindustrie:

 • Goedkopere productie
 • Efficiënter arbeidsproces
 • Minder kans op fouten
 • Meer inzicht en flexibiliteit
 • We kunnen productieonderdelen verbinden en dus slimmer werken
 • We doen ervaring op voor de toekomst, we investeren in kennis

Vooral dit laatste punt is erg belangrijk. Wij zien dat robotisering zich nog lang niet altijd loont. Dit komt bijvoorbeeld door het ontbreken van de economische schaal in volumes of door de volume pieken. Tijdens een piek dienen we nog altijd handmatige capaciteit toe te voegen. Wel vinden we het belangrijk om nu al kennis en ervaring op te doen zodat we het adaptatie proces kunnen bespoedigen en kansen kunnen benutten zodra deze voorbij komen.

Integratie van robots in semi-geautomatiseerde verpakkingsprocessen:

Zo proberen we nu al zoveel mogelijk automatische oplossingen te integreren in bestaande verpakkingsprocessen. Neem de lijn die wij hebben neergezet voor het vullen van boodschappen, kerst en geschenkpakketten als voorbeeld.

 • Aan het begin van de lijn worden de lege dozen automatisch opgezet en geplaatst op een conveyorband;
 • Onze medewerkers vullen de dozen handmatig;
 • Vervolgens worden de dozen automatisch gesloten en voorzien van een code;
 • Aan het eind van de lijn stapelt de palletiseringsrobot de dozen automatisch op pallets conform het juiste stapelpatroon;
 • Pallets gereed voor opslag worden uiteindelijk weer automatisch voorzien van palletwikkel folie en SSCC-labels.

Andere automatiseringsoplossingen die wij bieden:

 • Wrap-around dozensluiter

Deze verpakkingsoplossing vouwt een kartonnen plaat om een product of meerdere producten en sluit deze kartonnen plaat door middel van vier smalle kleppen en lijm. De oplossing wordt veelal gebruikt om tetra-bricks, blikken en flessen te voorzien van een omdoos of tray. Een machine is in staat om de kartonnen plaat te vormen, vullen en sluiten.

 • Palletiseringsrobot

Deze robot helpt om pallets te laden. Slim, veilig en simpel. De robot stapelt pallets af tot de juiste hoogte. Dit is instelbaar met behulp van software. Lees meer over deze mogelijkheid

 • Mini load systeem

Een werkende miniload ziet er altijd indrukwekkend uit. Een kraan haalt met snelle horizontale, verticale en diagonale bewegingen een kunststof bak uit de stellingen en brengt deze via een aangedreven rollenbaan naar de orderpicker/co-packer. Het WMS heeft allang bepaald dat het gevraagde artikel zich in deze bak bevindt. De artikelen worden, afhankelijk van grootte en gewicht, opgeslagen in cassettes (microload), in kunststof bakken of op kleine pallets (miniloads). Door de meerdere smalle gangen en het grote aantal locaties per vierkante meter is de opslag zeer compact. De snelheid van de kranen maakt de doorlooptijd in het systeem kort.

Meer weten over de mogelijkheden?

Wil je gebruikmaken van onze automatiseringsdiensten? Met onze slimme oplossingen bieden we een efficiënter en goedkoper arbeidsproces. Meer weten? Neem contact op via info@na-nomi.nl of bel: +31(0)88 622 8529. Wij staan je graag te woord. Want ook al heeft de logistieke sector baat bij automatisering en robotisering, toch blijven we persoonlijk contact houden.

Interested?