Na-Nomi voldoet aan voedselveiligheidsnorm

2025 Co-packing Food/FMCG Warehousing
11 november 2020, BY NA-NOMI

Het FSSC 22000-certificaat

FSSC 22000 is een standaard die is ontwikkeld door de stichting certificatie voedselveiligheid en goedgekeurd door de GFSI (Global Food Safety Initiative). Het is de eerste standaard binnen de voedingsmiddelenindustrie die wereldwijd wordt geaccepteerd. Het FSSC 22000-certificaat is gebaseerd op de ISO 22000-norm, in combinatie met PAS 220 ISO/TS 22002-1 voor producenten van voedingsmiddelen.

Interview met de Quality Manager van Nabuurs

Wat hebben Nabuurs en Na-nomi moeten doen om de certificering te krijgen?

Voorheen waren Nabuurs en Na-Nomi HACCP en ISO 9001 gecertificeerd.
Deze combinatie gaf een groot voordeel bij de implementatie, omdat de analyse van betrokken partijen (stakeholders) en de daarbij horende wensen al was opgezet, en de organisatie als gewend was in termen van voedselveiligheid te werken.

Wat wel echt nieuw is, zijn de eisen op het gebied van food defense en voedselfraude. Er is een inventarisatie gemaakt van de maatregelen die reeds getroffen waren. Toen bleek dat we al heel veel deden op dit gebied, echter is de bewustworden en het vastleggen daarvan beter georganiseerd. Onderwerpen die we hiervoor hebben genomen zijn oa de toegang tot de magazijnen en voertuigen en dan met name de laadruimte, het opslaan van chemicalien, zoals reininigingsmiddelen, etiketverwijderaar e.d.
Tot slot is de opzet van de verificatie, interne audits en de directiebeoordeling volledig veranderd. Daar waar in het verleden per entiteit en vestiging documenten werden opgesteld voor de directiebeoordeling en verificatie, is er nu een overall document gemaakt. Hierdoor kunnen we met een brede visie kijken naar het functioneren van het kwaliteitsysteem.

De interne audits zullen voortaan meer op onderwerp worden getoetst, dan op procedures. Hier zijn de auditoren inmiddels voor opgeleid, en gaan hiermee aan de slag.

Hoe heeft de certificering heeft plaatsgevonden?

Allereerst zijn we op zoek gegaan naar een certificerende instantie die in de gelegenheid was om een audit voor deze bedrijfsgrootte in mei 2020 uit te voeren. Uiteindelijk is er gekozen om een overeenkomst aan te gaan met Schouten Certification.

Door alle hectiek rondom corona was het faciliteren van de audits minder gemakkelijk. Gelukkig werden de maatregelen soepeler op het moment dat de auditor de bezoeken bracht.
Met een auditteam van drie auditoren zijn uiteindelijk alle entiteiten en vestigingen die onder de certificering vallen bezocht. Op steekproefbasis zijn alle onderwerpen van de FSSC22000 norm getoetst. Hieruit kwamen een aantal non-conformiteit naar voren. Nadat deze zijn opgelost heeft Schouten Certification ons de certificaten verstrekt, en zijn we nu voor drie jaar gecertificeerd.

Wat voor komende tijd belangrijk gaat worden is dat we ons goed voorbereiden op mogelijk onaangekondigde onderzoeken. Eén keer per drie jaar vindt de audit onverwachts plaats. De auditor meldt zich dan bij de vestiging en zal dan zijn werkzaamheden gaan uitvoeren. Dit betekent dus dat we iedere dag in de gelegenheid moeten zijn om een audit vlekkeloos te kunnen doorstaan.

Waarom is het voor Nabuurs en Na-nomi belangrijk om dit certificaat te hebben?

Naast dat opdrachtgevers en afleveradressen eisen dat er bij Nabuurs en Na-nomi aantoonbaar gewerkt wordt volgens GFSI-erkende voedselveiligheid is het ook goed voor onze eigen interne processen. Het doel van kwaliteitsmanagement is continu verbeteren. Wanneer we het systeem goed hebben geimplementeerd leidt dit dus tot het verbeteren van processen, waardoor er bijvoorbeeld minder fout gaat. Daarnaast werkt het plezieriger als er geordend en gestructureerd wordt gewerkt. Bijv. een schone werkvloer werkt prettiger dan wanneer er her en der zwerfafval zoals hout, folie of karton ligt. Daarnaast voorkomt zwerfvuil het aantrekken van ongedierte, leidt een schone werkvloer tot een hogere productiviteit en draagt het bij aan minder productschades.

Uiteindelijk zorgt het voor een win-win situatie.

Focus op voedselveiligheid

Redmar van de Sluys, manager Quality and Foodsafety bij Na-Nomi, is trots op de certificering: ‘Het FSSC 22000-certificaat is voor ons erg belangrijk. Met onze geïntegreerde co-packing-concepten streven we naar een duurzame toekomst, betere verkoopresultaten en welzijn van onze klanten. Bedrijven in de FMCG-, pharma- en retailbusiness. Daarbij hebben we altijd de focus op voedselveiligheid. De gezondheid van de consument staat voorop. Bovendien vragen retailers steeds vaker om een FSSC 22000-certificering. Het is fijn dat we naast de hercertificering van Skal. Nu ook over dit certificaat beschikken.’

Kwaliteitsgarantie door managementsysteem

De kwaliteit van de door ons verpakte, opgeslagen en/of getransporteerde voedingsmiddelen wordt vastgelegd in een FSSC 22000-managementsysteem. Zo kunnen we ieder product volgen en de herkomst nagaan.

Contact met Na-Nomi

Meer weten over onze logistieke dienstverlening en/of onze unieke logistieke-concepten zoals geïntegreerd co-packen?
Neem contact op via luuc.homburg@na-nomi.nl of bel: +31 6 15 88 06 77.
Wij staan je graag te woord.

Interested?