Blog – Nieuwe palletisering robot bij Na-Nomi

2025 Co-packing Duurzaamheid Food/FMCG
07 november 2019, BY NA-NOMI

Blog - palletisering robot Na-Nomi

Palletiseren verwijst naar het laden van een kartonnen doos of een vergelijkbaar object op een pallet in een bepaald patroon. Het lossen van een geladen object op een pallet in een omgekeerd patroon verwijst naar de bewerking van depalletiseren.

Veel bedrijven hebben tegenwoordig acties rondom het laden en lossen van pallets geautomatiseerd met een soort palletiseer oplossing. Robot palletisering-technologie verhoogt de productiviteit en winstgevendheid en biedt tegelijkertijd meer flexibiliteit om productie lijnen langer te laten werken.

Waarom geautomatiseerde in-lijn palletisatie?

De economische rechtvaardiging van een palletisatie systeem wordt voornamelijk aangedreven door de haalbare doorvoer (dozen per uur), de beschikbaarheid van het systeem, het vereiste vloeroppervlak en de bezettingsgraad van de volledige productielijn. In het bijzonder voor hoge doorvoereisen, b.v. in de FMGC, stellen robots nieuwe normen aan palletisering in de productie lijn.

De implementatie van de robot maakt het gebruik van nieuwe innovatieve concepten mogelijk voor het in-lijn palletiseren. Door grijpsystemen met zuignappen worden de pakketten actief en nauwkeurig in de juiste doelposities op een pallet gebracht. Hierdoor wordt de robotbeweging gesynchroniseerd met de transportsnelheid waardoor een betrouwbaar laagvormingsproces mogelijk wordt.

Wat zijn de voordelen van robots in productie?

Een object laden en lossen zonder veel tijd te besteden aan de uitleg en uitvoer van het proces is mogelijk door middel van een robotbesturingssysteem met een ingebouwde palletiseer functie. Robotachtige werkcellen kunnen in elk project worden geïntegreerd. Met de huidige ontwikkelingen in ‘’End of Arm Tooling’’ (EOAT) zijn robot palletiseer werkcellen op veel fabrieksvloeren geïntroduceerd.

Op onze locatie in Oosterhout wordt er al gebruik gemaakt van een robotoplossing voor automatic layer picking. Lees daar meer over in deze blog van Nabuurs en Na-Nomi. Na-Nomi is daarnaast nu ook gestart met een palletisering robot.

Hoe werkt de palletisering robot van Na-Nomi?

De robot op zijn standaard frame, inclusief twee pallet plaatsen, heeft slechts weinig ruimte nodig en kan snel geïnstalleerd worden. Zonder veiligheidshekken past de palletiseer robot op 3m2. De robot is eenvoudig in gebruik en hoeft niet geprogrammeerd of beleerd te worden. Het invoeren van doosafmetingen, pallettype, acties (bijv. tussenlegvel) en het aantal lagen is voldoende. Het stapelpatroon wordt dan automatisch gedownload van programma’s.

Verder is de palletiseer robot uitgerust met 3D geprinte grippers, ontworpen voor het oppakken van kartonnen dozen, in krimpfolie gewikkelde dozen, open dozen (met en zonder deksel), display dozen, CBL kratten of in krimpfolie gewikkelde lagen.

Ook nog een slip vel nodig?

Als optie kan de palletiseer robot een slip vel toevoegen. Afhankelijk van de snelheid van de productielijn kan het in-lijn palletisatie systeem worden aangepast aan de vereiste systeemprestaties. Bijvoorbeeld, door een extra robot toe te voegen kan de doorvoer worden verdubbeld.

Wij bedanken in ieder geval Smart Robotics voor het leveren van de innovatieve, flexibele en compacte robotoplossing. De robots zijn Smart, Safe & Simple!