Wat is Point of Sale?

Point of Sale, kortweg ook wel POS genoemd, is een term die verwijst naar de plek waar een verkoop plaatsvindt, waar een klant betaalt voor de goederen en/of diensten die aan hem geleverd worden. Een Point of Sale kan dus de meest uiteenlopende plekken betreffen. Winkeliers hebben het vaak specifiek over de plek waar de kassa staat, maar behalve in een fysieke winkel kan een Point of Sale ook in een webwinkel aanwezig zijn. De bonnetjes die op de transactie volgen kunnen dan ook fysieke, papieren bonnetjes of elektronische bonnen betreffen.

Een Point of Sale is niet alleen van praktisch belang

Een Point of Sale is dus een essentieel, praktisch onderdeel van een plek waar goederen en/of diensten worden aangeboden, maar dient ook nog een ander doel. Marketeers weten hoe vaak klanten aankopen op producten met een hoge marge doen wanneer deze op strategische locaties zijn gelegen. Niet voor niets bevindt een Point of Sale zich in een fysieke winkel vaak dicht bij de uitgang, zodat het impulsaankopen bevordert. Ook op plekken als in een warenhuis kunnen ondernemers zo op verschillende plekken inzoomen op specifieke productcategorieën en de sales daarvan verhogen.

Het POS-softwaresysteem

Uiteraard is een Point of Sale gekoppeld aan een POS-softwaresysteem. Dit systeem stroomlijnt de detailhandel door transactieprocessen te automatiseren en verkoopgegevens te registreren. Deze functionaliteiten kunnen nog verder worden uitgebreid. Des te meer technologieën een ondernemer gebruikt om zijn gegevens bij te houden, des te meer verschillen in cashflow kunnen zij opsporen. Hierdoor kunnen zij winstderving zo beperkt mogelijk houden. Ook kunnen zij zo problemen in de service naar klanten, zoals niet-voorradige verkopen, tot een minimum terugdringen.

De link tussen het POS-softwaresysteem en ERP

Een POS-softwaresysteem is eigenlijk een computergestuurd kassasysteem. Dit systeem kan de gegevens van diverse verkoopkanalen bijhouden, bijvoorbeeld die van een fysieke winkel én een webwinkel. Tussen een POS-softwaresysteem en ERP-software bestaat veel communicatie. ERP staat voor Enterprise Resource Planning en betreft een systeem dat essentiële informatie van verschillende afdelingen binnen het bedrijf samenbrengt zodat bedrijfsprocessen kunnen worden geautomatiseerd. Door de koppeling met het ERP-systeem worden voor het POS-softwaresysteem bijvoorbeeld actuele voorraden zichtbaar. Dit leidt vanzelfsprekend tot een adequater beheer, maar biedt ook voordelen voor marketingstrategieën.

Interested?