Wat is de betekenis van fulfilment?

Binnen de logistieke dienstverlening is fulfilment vandaag de dag een veel gehoorde term. Het verwijst naar het verwerken en afhandelen van opdrachten en andere activiteiten die uit klantcontact voortkomen. Kort gezegd is fulfilment het gehele proces van orderafhandeling. Dit proces begint wanneer er een order binnenkomt en eindigt wanneer de order bij de klant wordt bezorgd. Als ondernemer kun je ervoor kiezen de fulfilment zelf uit te voeren. Wanneer het aantal orders echter oploopt, kiezen de meesten ervoor dit logistieke proces uit handen te geven. Zo houd je meer tijd over voor de ontwikkeling van je bedrijf.

Het fulfilmentproces

Wanneer je de fulfilment uit handen geeft aan een gespecialiseerd fulfilment center, is het belangrijk dat je ordersysteem aan het WMS (Warehouse Management Systeem) van het magazijn gekoppeld is waar je goederen worden opgeslagen. De partij die de fulfilment uitvoert, ontvangt de goederen in zijn magazijn, waarna deze zorgvuldig op kwaliteit en kwantiteit worden gecontroleerd. Vervolgens worden de producten opgeslagen. Komt er een order binnen, dan gaat men over tot order picken. Soms kan het zijn dat assemblage of montage nodig is. Tot slot worden je artikelen ingepakt en verzonden. Dankzij het WMS is het hele proces inzichtelijk.

E-fulfilment

Vanwege de snelle opkomst en aanhoudende groei van het aantal webshops is naast de term fulfilment ook de term e-fulfilment ontstaan. Men noemt dit ook wel webshopfulfilment. Ook dit verwijst naar de opslag van goederen, verwerking van orders, organisatie van het transport en de levering bij de klant. Ook als webshopeigenaar is het mogelijk om je bestellingen, leveringen en alle andere updates 24 uur per dag, 7 dagen per week in te zien. De webshop is dus altijd op de hoogte van de actuele voorraad.

De voordelen van fulfilment voor een ondernemer

Het is duidelijk dat het uit handen geven van de fulfilment voor een ondernemer -wanneer zijn of haar verkoopcijfers stijgen en er te veel tijd nodig is voor de logistieke afhandeling van bestellingen- meerdere voordelen oplevert. Doordat de verwerking van de binnenkomende orders automatisch van begin tot eind wordt geregeld, houd je veel tijd over om je met andere zaken bezig te houden. Bovendien weet een fulfilment center je vaak gunstige tarieven te bieden voor het verzenden van goederen, omdat zij profiteren van volumevoordeel.