Wat is een sleeve?

Letterlijk vanuit het Engels vertaald betekent ‘sleeve’ mouw. Het gaat dan ook om een verpakking die als het ware als een mouw om de bestaande verpakking van een product wordt geschoven. Je kunt het wellicht het beste vergelijken als een soort hoes die aan beide zijden open is. Een sleeve wordt vaak met een wikkel vergeleken, maar het verschil is dat een sleeve altijd van vouwkarton wordt gemaakt. Deze is aan twee kanten open, waardoor deze eenvoudig om de verpakking heen kan worden geschoven. Sleeves kunnen voor alle verpakkingsvormen worden ontwikkeld.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een sleeve?

Een sleeve is niet noodzakelijk, het product is immers al verpakt en dus beschermd, maar dient vooral als bijdrage aan de uitstraling daarvan. Een bedrukte sleeve geeft een verpakking een wat luxere uitstraling. Met slechts een kleine investering kun je een product dus extra aantrekkelijk maken. Bovendien creëert het extra ruime op de verpakking zelf, bijvoorbeeld om productinformatie op te vermelden. Omdat sleeves van karton worden vervaardigd en dus recyclebaar zijn, vormen ze ook nog eens een milieubewuste keuze.

Een optimale productpresentatie

Zoals genoemd kan een sleeve het betreffende product van extra aantrekkingskracht voorzien. Je kunt de sleeve namelijk gebruiken als creatieve manier om je product te presenteren, terwijl je tegelijkertijd meer ruimte hebt om de productinformatie naar de (potentiële) klant te communiceren. Dit is vooral handig wanneer je dit in meerdere talen wenst te doen. Een extra voordeel is dat een sleeve door de consument eenvoudig te verwijderen is, wat bijdraagt aan een positieve productervaring.

Stretch sleeves

Behalve de kartonnen sleeves bestaan er ook zogeheten stretch sleeves. Deze bestaan uit een elastische PE folie. De folie rekt men kort uit en plaatst deze over het  product. Er wordt voor stretch sleeves gekozen wanneer het belangrijk is dat de sleeve zo nauw mogelijk op het product aansluit. Hierbij denk je bijvoorbeeld aan de sleeves die zich op flessen frisdrank of op schoonmaakmiddelen bevinden. Het plaatsen van een stretch sleeve verloopt erg eenvoudig, mede omdat het niet nodig is om lijm te gebruiken. Ook hoge temperaturen zijn niet vereist. Stretch sleeves veroorzaken geen restafval.