Wat is sealen?

Het sealen van een product is een specifieke manier van het verpakken ervan. Sealen betekent het afdekken of verzegelen van iets en gebeurt met behulp van doorzichtige plasticfolie (krimpfolie). Zo kan een verpakking luchtdicht worden afgesloten, wat de hygiëne en dus de veiligheid bevordert. Bacteriën, maar ook stof en vocht krijgen zo geen kans om door te dringen. Sealen is een van de vaakst voorkomende verpakkingstechnieken. Sealen is een goedkope en vlotte oplossing en kan op vrijwel alle denkbare goederen worden toegepast, ongeacht hun vorm en omvang.

Redenen om ervoor te kiezen producten te sealen

Sealen heeft niet één, maar meerdere functies. Behalve dat het de veiligheid bevordert en producten een langere houdbaarheid geeft, kan een seal ook een informerende functie hebben doordat er productinformatie op kan worden vermeld. Ook maakt het sealen de verwerking van verpakkingen in grote volumes makkelijker mogelijk. Bij breekbare goederen heeft deze plastic beschermlaag nog eens een extra meerwaarde. Tot slot geeft sealen logistiek medewerkers vaak meer overzicht wanneer producten naar verschillende locaties moeten worden gestuurd.

Bundelpacken of krimpen

Met een sealverpakking wordt zowel ruimte als gewicht bespaard. Men heeft de keuze tussen transparant folie en bedrukt folie. De keuze baseert men op wat het belangrijkst wordt geacht: de zichtbaarheid van de producten of de onderscheidendheid daarvan. Sealen kan middels twee methoden plaatsvinden: krimpen of bundelpacken. In het geval van krimpen wikkelt men het folie om de producten, wat middels een verhittingsproces zal krimpen en nauw op de producten zal aansluiten. Bundelpacken staat voor het verzamelen van de te sealen producten en het eromheen wikkelen van folie.

Co-packing bedrijven

Sealen kan worden toegepast op talrijke producten, zowel food als non-food. Vooral in die laatste categorie bestaan er tal van mogelijkheden. Het sealen laten de meeste producenten over aan een co-packing bedrijf, dat deze werkzaamheden niet alleen uitvoert, maar ook kan meedenken over de beste en meest betaalbare oplossingen. Co-packing bedrijven beschikken dan ook over verschillende soorten sealmachines, die elk geschikt zijn voor bepaalde producten, afmetingen, capaciteiten en budget. Dergelijke bedrijven vormen een belangrijke schakel in de supply chain en verzorgen de laatste stap van het gehele proces, zodat de producten kunnen worden gedistribueerd.