Wat is e fulfilment?

E fulfilment behoort tot de snelst groeiende takken binnen de logistieke sector. Het betreft de verwerking van bestelde goederen die na een internettransactie plaatsvindt. Onder verwerking wordt het goederenbeheer, de orderverwerking en het transport gerekend. Bij e fulfilment gaat het om dagelijkse leveringen, aankopen via internet moeten vaak namelijk de volgende dag kunnen worden geleverd. E fulfilment is dan ook ontstaan wegens de behoefte aan een secure en vlotte verwerking van orders die via het internet zijn geplaatst. Vandaag de dag besteedt het gros van de webshops de e fulfilment uit aan een externe partij.


E fulfilment diensten

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal e fulfilment aanbieders de afgelopen jaren explosief is gestegen. De e-commerce blijft maar groeien. Onder e fulfilment valt een groot aantal taken, zoals goederenontvangst, de opslag ervan, het verzamelen van de goederen die besteld zijn, het verpakken en frankeren ervan zodat deze verzonden kan worden, overdracht aan de vervoerder of het transportbedrijf en retourverwerking van eventueel teruggestuurde goederen of gehele bestellingen. Alle handelingen worden elektronisch geregistreerd, waardoor ook de ondernemer zelf altijd inzicht heeft in de huidige stand van zaken. Niet elk e fulfilment center biedt precies dezelfde diensten aan.


Wanneer en waarom uitbesteden?

Heb je een kleine webshop of heb je deze pas net opgezet, dan is de hoeveelheid bestellingen beperkt en kun je de fulfilment zelf verzorgen door na een bestelling de betreffende artikelen te verzamelen, in te pakken en te verzenden. Wanneer een webwinkel echter groeit, raak je als ondernemer vaak te veel tijd kwijt aan deze logistieke afhandeling. Dat is het moment waarop velen ervoor kiezen de e fulfilment uit handen te geven. Dit is echter alleen aantrekkelijk wanneer artikelen een relatief hoge omloopsnelheid hebben. Als ondernemer houd je meer tijd over voor inkoop, marketing en andere zaken.


Het verschil tussen dropshipping en e fulfilment

E fulfilment wordt nogal eens verward met dropshipping, terwijl dit twee geheel andere zaken zijn. Met e fulfilment heb je wel een eigen voorraad, maar geef je de logistieke orderverwerking uit handen. Wie zich met dropshipping bezighoudt, biedt geen eigen producten aan en heeft dus ook geen eigen voorraad. In plaats daarvan worden producten direct door de leverancier naar de eindklant gestuurd en ontvang je daarvoor als dropshipper een commissie.


Interested?