Wat is een fulfilment center?

Met fulfilment wordt het complete logistieke proces bedoeld dat plaatsvindt wanneer er een bestelling wordt gedaan. Het betreft dus het verwerken daarvan, het orderpicken, het verpakken en verzenden van de producten. Als eigenaar van een webwinkel kun je dit zelf doen, maar je kunt dit ook uit handen geven aan een gespecialiseerd fulfilment center. Dit doet men vaak wanneer het aantal verkopen groeit en de logistiek die hieruit voortvloeit een te tijdrovende taak wordt. Een fulfilment center neemt dan het gehele logistieke proces uit handen, zodat je als ondernemer meer tijd krijgt voor de core business.

De voordelen van een fulfilment center

Het mag duidelijk zijn dat het uit handen geven van de logistieke verwerking enorm veel tijd bespaart. Dit geldt niet alleen voor jou als ondernemer, maar ook voor de klant. Omdat een fulfilment center doorgaans samenwerkt met diverse verzendbedrijven, kan aan klanten in welke regio dan ook een optimale levering worden aangeboden. Dit betekent dat zij hun bestelling sneller ontvangen, wat positief is voor het imago van een webwinkel. Bovendien heeft een ondernemer zelf geen opslagruimte meer nodig en zijn er geen zorgen nodig wanneer het aantal order ineens drastisch stijgt, bijvoorbeeld tijdens belangrijke feestdagen.

Beantwoorden aan de klantverwachting

De consument van tegenwoordig stelt steeds meer eisen aan de service die (web)winkels bieden. Een levertijd van maximaal 24 uur is vaak standaard. Sommige bestellingen moeten zelfs dezelfde dag nog kunnen worden geleverd. Wil je als ondernemer aan de verwachting van de klant voldoen, dan is het verstandig om met een fulfilment center te werken vanwege de samenwerking met meerdere verzendpartners. Werk je zelf met een verzendpartner samen, dan kun je je pakketjes vaak maar tot het eind van de middag inleveren om deze de volgende te kunnen laten verzenden.

Het belang van een passend WMS systeem

Samenwerking met een fulfilment center betekent ook dat een goed WMS systeem, oftewel Warehouse Management System, noodzakelijk is. Deze software zorgt ervoor dat alle uit te voeren taken soepel kunnen verlopen en vormt zo de basis van magazijnbeheer. Dit systeem dient aan de webwinkel gekoppeld te worden. Het enige wat je nog hoeft te doen, is het bijhouden van de voorraad en de rest van je tijd kun je besteden aan zaken die je webshop nog verder zullen verbeteren.