Wat is krimpfolie?

Krimpfolie gebruikt men in de logistiek om materialen te verpakken en betreft een transparante plastic. Middels verhitting krimpt dit plastic, waardoor het strak om het betreffende materiaal zal komen te zitten. Krimpfolie zien we terug in beladen pallets, maar ook dozen waarin zich verschillende items bevinden. Men kan zowel hittepistolen als automatische apparatuur gebruiken voor dit verpakkingsproces. Krimpfolie kan worden toegepast bij elk soort voorwerp, ongeacht de vorm en de omvang ervan. Zodra het plastic onder invloed van de hitte krimpt, past het zich namelijk geheel aan het te verpakken voorwerp aan.

Polyolefine als krimpfolie

Dankzij het strak om het object aangebrachte plastic krijgen stof, vuil en vocht geen kans om binnen te dringen en schade te veroorzaken. Als krimpfolie wordt doorgaans het materiaal polyolefine gebruikt, dat in verschillende diktes en krimpratio’s verkrijgbaar is. Het materiaal is populair omdat het makkelijk is te vormen is middels het verwarmingsproces. Behalve als krimpfolieverpakking wordt het materiaal ook in de productie van bijvoorbeeld producten als speelgoed gebruikt, maar ook als vezels in (waterdichte) kleding.

Krimphoezen versus krimpbuisfolie

Binnen de krimpfolie wordt er een onderscheid gemaakt tussen krimphoezen en krimpbuisfolie. Welke van de twee het beste is, is afhankelijk van de onderneming. Wanneer er veel met pallets en andere standaard afmetingen wordt gewerkt, zijn krimphoezen het makkelijkst in gebruik. Deze trek je over bijvoorbeeld een pallet heen en laat hem daar vervolgens strak omheen krimpen. Voor voorwerpen en verpakkingen met afwijkende vormen en/of afmetingen kun je beter voor krimpbuisfolie kiezen. Deze wikkel je om het betreffende voorwerp heen, om het vervolgens met hitte te laten krimpen.

De voordelen van krimpfolie

Krimpfolie kan op tal van manieren binnen de meest uiteenlopende industrieën worden ingezet. Niet alleen is het eenvoudig in gebruik, het biedt ook nog eens een groot aantal voordelen. Zo biedt krimpfolie in de eerste plaats bescherming tegen vuil, stof en vocht. Soms is het zelfs mogelijk om krimpfolie met UV-bescherming aan te brengen. Bovendien is polyolefine duurzaam en sterk, waardoor het niet zomaar geperforeerd of gescheurd raakt. Ook (extreme) temperaturen hebben geen invloed op de kwaliteit van het materiaal. Tot slot is het betaalbaar en kan het bijdragen aan de branding.