Wat is vacuüm verpakken?

Vacuüm verpakken is het dusdanig verpakken van voedsel zodat het bijna nauwelijks nog in contact komt met de lucht. Door de lucht bij het product weg te zuigen, wordt het proces van bederving tegengegaan. Het vacuüm verpakken geschiedt met behulp van een vacuümapparaat, dat de lucht rond voedsel weet te verwijderen. Het grootste deel van de zuurstof (99,8%) wordt daarbij verwijderd, waardoor er nog maar een heel minimale hoeveelheid achterblijft. Doordat de bacteriegroei drastisch wordt verminderd, neemt de houdbaarheid van het product toe. Producten kunnen dan ook gedurende een langere periode worden verkocht.

De voordelen van vacuüm verpakken

Het belangrijkste voordeel van vacuüm verpakken mag duidelijk zijn. Wanneer je zuurstof wegneemt, krijgen bacteriën aanzienlijk minder kans om zich te ontwikkelen. Uit onderzoeken blijkt dat voedsel zo tot wel acht maal langer vers blijft. Op de smaak heeft het proces van vacumeren geen negatieve invloed. Integendeel, smaken blijven juist optimaal behouden. Hetzelfde geldt voor vitaminen en mineralen. Een ander voordeel van vacuüm verpakken is dat er geen vriesbrand (uitgedroogde plekken) ontstaat wanneer het voedsel wordt bevroren. Er is namelijk geen zuurstof meer die het vocht kan absorberen.

Verschillende soorten vacuümzakken

Bij het vacuüm verpakken wordt gebruikgemaakt van vacuümzakken. Deze bestaan in verschillende soorten. Zo zijn er de zijlaszakken, die ideaal zijn voor dierlijke producten als vlees, vis en kaas, maar ook de buiszakken, die zo nauw om het product heen sluiten dat de vorm daarvan nog mooier uitkomt. Dit type vacuümzak wordt bijvoorbeeld bij gekookte of gerookte worst gebruikt. Daarnaast bestaan er ook zakken die van een aluminium laagje zijn voorzien. Deze zakken zijn er speciaal voor de producten die gevoelig zijn voor de invloed van licht.

De toegevoegde waarde van vacuümverpakkingen voor de logistiek

Het vacuüm verpakken zorgt voor voedselveiligheid en behoud van smaken, vitaminen en mineralen, maar vergemakkelijkt ook de opslag van producten. De meest uiteenlopende vacuümverpakte producten kunnen eenvoudig op elkaar worden gestapeld. Bovendien vormt de productie en opslag van grote hoeveelheden een veel kleiner risico, juist omdat die houdbaarheidsdatum met behulp van het vacuüm verpakken zoveel verder in de toekomst komt te liggen. Uiteraard mogen er enkel hoogwaardige verpakkingsmachines worden gebruikt en dienen alle wettelijke vereisten op dit gebied te worden gevolgd.
Interested?