Wat is POS materiaal?

POS is de afkorting van Point of Sale, dat naar twee verschillende dingen kan verwijzen: het (vaak cloud gebaseerde) kassasysteem en een punt in de klantroute waarbij de verkoop van bepaalde producten extra wordt gestimuleerd. POS materiaal is het materiaal dat hierbij wordt gebruikt. Het doel van het eerstgenoemde soort POS materiaal is het verkrijgen van inzicht in verkoop, voorraad en andere zaken om zo bedrijfsprocessen beter te stroomlijnen en de klanttevredenheid te verhogen. POS materiaal ten behoeve van verkoop wordt ingezet om de omzet te stimuleren.

Uit welke onderdelen bestaan POS materialen?

Het POS materiaal dat tot het moderne kassasysteem behoort, bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zijn het pinapparaat, de bonnenprinter, barcodescanner en uiteraard de POS software onmisbaar. Indien er nog niet met een cloud wordt gewerkt, wordt er gebruikgemaakt van een lokale server. POS materiaal ten behoefte van de stimulering van verkoop is de verzamelnaam voor alle communicatiemiddelen die direct op het verkooppunt worden toegepast en de verkoop bevorderen. De strategisch geplaatste materialen creëren een visueel aantrekkelijk geheel.

Instore promotie met behulp van POS materiaal

Om wat dieper in te gaan op POS materiaal dat verkoop stimuleert: deze materialen worden ook wel point-of-sale materialen genoemd en maken acties duidelijker zichtbaar om het beslissingsproces van de koper te beïnvloeden. POS materiaal vind je in de retail en detailhandel. Er is zowel permanent als actiematig POS materiaal verkrijgbaar. Ondernemers schakelen hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in, dat zaken als displays, stickers, labels, tags, posters en banners verzorgt. Het grootste voordeel van instore promotie is dat het zich bij het product zelf afspeelt. Dit maakt het aankoopproces korter.

POS materiaal: niet meer uit de logistiek weg te denken

Wanneer de term POS materiaal naar het moderne kassasysteem verwijst, gaat het dus niet om promotie, maar om fysiek aanwezige middelen die verkoop- en voorraadcijfers helpen bijhouden. Het computergestuurde kasregister bestaat uit zowel software als hardware. Er bestaat uitgebreide communicatie tussen het POS systeem en het ERP systeem. Soms verwijst men met de term POS materiaal ook wel naar beide soorten materialen (promotiematerialen en het kassasysteem). De termen POS en POS materiaal zijn inmiddels niet meer uit de logistiek weg te denken.