Wat is labelen?

Wanneer we het hebben over het labelen van een product, dan gaat het over het voorzien van dit product van een label. Labels bevinden zich bijvoorbeeld op kleding en andere textielproducten en geven je informatie over verschillende zaken. Bij een kledingstuk moet je hierbij bijvoorbeeld denken aan de maat, het materiaal, de oorsprong ervan en de wasinstructies. Het voorzien van een product van een label behoort tot de laatste stappen binnen het verpakkingsproces. Hierna is het product klaar om te worden gedistribueerd en verkocht.

Het verschil tussen labelen, etiketteren en stickeren

De processen labelen, etiketteren en stickeren worden nogal eens met elkaar verward. Niet verwonderlijk, want in de dagelijkse spreektaal gebruiken we de zelfstandige naamwoorden voor die zaken (stickers, etiketten en labels) voortdurend door elkaar heen. Toch bestaan er duidelijke verschillen. Een label vind je vaak op textielproducten, terwijl een etiket op een food- of non-foodproduct wordt bevestigd om een consument meer te vertellen over dat product. Denk bijvoorbeeld aan de voedingswaarden en de houdbaarheidsdatum. Een sticker is een extra toevoeging met één boodschap, bijvoorbeeld een korting.

De veranderende behoefte van de klant

We wereldwijde covid-19 pandemie heeft voor flink wat uitdagingen gezorgd binnen de supply chain en het logistiek management. Tal van producenten hebben de verkoopcijfers van hun producten zowel in hun voordeel als in hun nadeel drastisch zien veranderen en tegelijkertijd is de e-commerce enorm gegroeid. De behoefte van de online winkelende klant aan transparantie en veiligheid is daarmee ook toegenomen. Het professioneel laten labelen van een product door een co-packer leidt tot de grootste mate van accuratesse.

Flexibiliteit

Producenten die erkennen dat labels vandaag de dag meer zorg en aandacht vereisen, zijn hun concurrenten al een belangrijke stap voor. Meer dan driekwart van de producenten geeft aan dat de labelvereisten de afgelopen jaren complexer zijn geworden. Om hiermee om te kunnen gaan, is flexibiliteit van groot belang. Een co-packing bedrijf kan middels een eenvoudig systeem labelwijzigingen aanbrengen. Dit verhoogt de efficiëntie en zorgt ervoor dat men niet zelf steeds aan de slag hoeft met tal veranderingen in labelsjablonen. Het labelen kan dan ook, indien een product dit toelaat, het beste aan een externe partner uit handen worden gegeven.