Ompakken voor productverpakkingen op maat

Gepubliceerd: 18 maart 2024
Bijgewerkt: 04 juli 2024
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Heb je te weinig tijd om je zelf nog met het productie- en verpakkingswerk van je artikelen bezig te houden? Kun je in hectische periodes wel een handje hulp gebruiken? Dan is het slim om voor een co-packing partner te kiezen. Daaraan kun je het verpakken, herverpakken en ompakken met een gerust hart overlaten. Een co-packer voert behalve deze werkzaamheden ook het sorteren, sealen en stickeren van de producten uit. Als klant geef je zelf aan hoe producten verpakt moeten worden en of ze een losse of gezamenlijke verpakking nodig hebben.

Wat is ompakken?

Jij stelt dus de voorwaarden, de co-packer zorgt voor de uitvoering. Eén van de belangrijkste werkzaamheden binnen co-packing is het ompakken. Misschien ken je dit ook wel onder de Engelse term repacking. Wat ompakken precies is? Eenvoudig uitgelegd is dat het vervangen van een productverpakking door een nieuwe verpakking. Dat kan een verandering in de kleur en vormgeving betekenen, maar ook in de naam, wanneer een bedrijf producten onder zijn eigen naam wil doorverkopen. Maar ook nieuwe productverpakking kunnen de noodzaak tot ompakken doen ontstaan. Net als verpakkingen die gesplitst moeten worden in losse artikelen. Wil je meer weten over ompakken? Lees dan hier ons artikel Wat is ompakken uit onze kennisbank over ompakken.

Wat is dan het verschil met verpakken en herverpakken?

Wat het verschil is tussen ompakken en andere co-packing werkzaamheden? Laten we dan kort eens bekijken wat verpakken en herverpakken precies inhouden. Verpakken betekent -het zal je niet verbazen- het inpakken van goederen die nog geen verpakking hebben. Met herverpakken bedoelen we het opnieuw inpakken van goederen. Bijvoorbeeld omdat verpakkingen beschadigd zijn. Of omdat de producten moeten worden gecombineerd met goederen van een andere herkomst. Er kunnen dus zowel onvoorziene als commerciële redenen voor bestaan.

Ompakken en wet- en regelgeving

Mag je een product opnieuw verpakken en onder je eigen naam aanbieden? Afgaand op hun gevoel, geven veel mensen hierop ‘nee’ als antwoord. Je kunt het je toch immers niet voorstellen dat je een etiket van een Mars reep scheurt en daar je eigen merknaam voor in de plaats plakt? En inderdaad, we zijn het er met z’n allen over eens dat dat niet is toegestaan. Dat is ook duidelijk in de wet- en regelgeving vastgelegd. Ompakken is dus onder strikte voorwaarden toegestaan. Wanneer je producten inkoopt en onder je eigen naam wilt doorverkopen, moet je onder andere met het volgende rekening houden:

  • De nieuwe verpakking tast de oorspronkelijke toestand van het product niet aan.
    Op de nieuwe verpakking wordt vermeld wie de fabrikant is en wie het product heeft omgepakt.
  • Het bovenstaande geldt dus in het geval van het doorverkopen van producten van een andere fabrikant. In alle andere gevallen betreft ompakken het aanpassen van de verpakking van eigen of merkloze producten.

Waarom zou je het ompakken uit handen geven?

Kun je voor ompakwerkzaamheden zelf personeel in dienst nemen? Natuurlijk kan dat. De vraag is echter of je dan wel zo kostenefficiënt mogelijk te werk gaat. Bovendien betekent het zelf uitvoeren van werkzaamheden als deze dat je over voldoende ruimte en de benodigde apparatuur moet beschikken. En dan hebben we het over expertise nog niet eens gehad. Door met een co-packer samen te werken, kun je je producten vlot en tegen een aantrekkelijke prijs van een (vervangende) verpakking laten voorzien.

Het proces van co-packing

Niet zelden krijgen wij de vraag “Hoe werkt co-packing nu eigenlijk?” Daarom zetten wij het proces hieronder puntsgewijs voor je op een rijtje.

  1. Samen met de co-packer bepaal je hoe verpakkingen eruit moeten komen te zien en welke verpakkingsmaterialen daarvoor nodig zijn.
  2. De co-packer voert de werkzaamheden volgens de afgesproken specificaties uit en voert regelmatig kwaliteitscontroles uit om na te gaan dat het resultaat aan de verwachtingen voldoet.
  3. Indien gewenst voegt de co-packer labels, stickers of andere branding elementen toe.
  4. De co-packer kan ook de opslag verzorgen. Jij als ondernemer geeft dan instructies over de distributie of verzending.

Hierom kies je voor Na-Nomi

Heb jij ook hulp nodig met het verpakken of specifiek het ompakken van producten? Het team van Na-Nomi staat voor je klaar. We voeren de werkzaamheden vlot en uit en kunnen je producten in ons grote magazijn opslaan, voor zowel korte als langere periodes. Bovendien betaal je bij ons een aantrekkelijke prijs.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Na-Nomi.

Interested?