Wat is een co packer?

Een co packer is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verpakken, maar ook inpakken en ompakken van uiteenlopende soorten food- en non-foodproducten. Feitelijk zijn alle verpakte producten die je in een winkel kunt verkrijgen mede tot stand gekomen door het werk van een co packer. Deze wordt overigens ook wel verpakkingspartner genoemd en kan veel meer taken op zich nemen dan enkel het verpakken zelf. De co packer kan ook advies uitbrengen over het soort verpakking, bijpassende labels en de optimale presentatie van een product.

Een belangrijk aspect van value added logistics

Het werk van een co packer valt onder de value added logistics: het creëren van toegevoegde waarde binnen de logistieke keten. Met behulp van value added logistics als deze kan een bedrijf zich beter op zijn core business richten. Een co packer wordt dan ook steeds meer als een verlengstuk van een hedendaags bedrijf gezien. Dergelijke dienstverleners werken op basis van een contract en tref je in de meest uiteenlopende sectoren aan. De co packer zorgt ervoor dat producten snel en professioneel worden verpakt, waarna het betreffende product klaar is voor de verkoop.

Het product herkenbaar en aantrekkelijk in de schappen aanleveren

De praktische werkzaamheden die door een co packer worden uitgevoerd, zijn divers. Behalve het verpakken van een product (bijvoorbeeld sealen, krimpen, bundelpacken) kan het bedrijf de producten ook voorzien van afwerking. Hierbij denk je bijvoorbeeld aan labels of stickers, maar ook ander afwerkingsmateriaal dat een product herkenbaar en aantrekkelijk maakt. Daarnaast kan een co packer de zorg dragen voor het etiketteren. Dit betreft bijvoorbeeld het aanbrengen van actiecodes of barcodes op het product. Alle werkzaamheden worden na zorgvuldig overleg met de opdrachtgever uitgevoerd.

De voordelen van het werken met een co packer

Bedrijven plukken op verschillende manieren de vruchten van een samenwerking met een co packer. Zo kan het uit handen geven van deze activiteiten veel tijd en dus ook geld besparen. Het in de arm nemen van een verpakkingspartner is pas interessant vanaf een bepaald productieniveau. Voor kleine bedrijven zijn de kosten vaak te hoog. Bovendien is een co packer gespecialiseerd in dit soort activiteiten, waardoor je als opdrachtgever altijd op professionele resultaten kunt rekenen. Tot slot verlopen de processen bij een co packer dusdanig efficiënt, dat niet alleen de opdrachtgever, maar ook het milieu daarvan profiteert. Er hoeft bijvoorbeeld minder vaak transport te worden ingezet.